GEO, GSDI, IGS, ISDE, GMES, CEOS WGISS, EUROGI, OGC, GISIG, ECAI, FIG, ISPRS, ICA... hírei

Hírek, történések, felhívások, akciók, dokumentumok...

Oldalak

Címkék

Copernicus (1) Earth observation (1) ENSZ (1) ESA (1) földmegfigyelés (1) FÖMI (1) GEO (2) GGIM (1) MÚI (1) NFM (1) OMSZ (1) UN ECOSOC (1)

2006-08-08

GSDI vezetőségi ülés a HUNAGI részvételével

Euroatlanti telefonkonferencián fotelből. Kellékei: a telefon, egy stopper és a napirend. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2006

A Téradat-infrastruktúra világszervezet telefonos igazgatótanácsi ülése
Az évben a harmadik telekonferencián vettek részt a GSDI szervezet igazgatótanácsi tagjai 2006. augusztus 8-án. A 2004-ben alakult testületnek a HUNAGI is választott tagja, képviselője egyben az igazgatótanács titkára is. A mai programban az szervezeti, ügymeneti és pénzügyi kérdéseken felül szó került GSDI képviseletéről a braziliai GEOSS műhelyen, a kanadai Téradat Akadémiai műhelyen, a CEOS WGISS szeptemberi munkaülésén Annapolisban, a római UNSDI Geonetwork találkozón és a FIG kongresszus GSDI-FIG szekciójában. A GSDI kisösszegű pályázatokat nyert mezőnyében a HUNAGI tag vácrátóti MTA Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet is ott van. A legtöbb időt a testület a santiagoi GSDI9 konferenciának szentelte. Odavárják a chilei államelnököt, a vezérszónokok a szakma jeles képviselői közül Maryvonne Plessis-Fraissard, a világbank közlekedési és várostervezési igazgatója, Jack Dangermond az ESRI elnöke, az Intergraph biztonsági, kormányzati és infrastruktúra irány elnöke Ben Eazzetta és Ivan Deloatch, az Egyesült Államok FGDC kormányközi térinformatikai testülete igazgatója lesznek. A homloktérben a szgénység elleni küzdelem áll. Szembetünően magas a földüggyel kapcsolatos szolgáltatások és fejlesztések bemutatása, a FIG, FAO, EuroGeographics, EUROGI részvételével. Jelentős a holland hozzájárulás, ami annak is betudható, hogy a GSDI10 konferencia várományosa Amszterdam. A HUNAGI a GSDI8 nunkájában is részt vesz: főtitkára szerepet kapott a GSDI9 válogatott előadásanyagainak szakmai véleményezésében és elfogadták előadásanyagát, melyet az EUROGI főtitkárával együttesen jegyeznek. Bár az északi féltekén most vannak a szabadságolások, az ülés megfelelő részvétel mellett, a felvetett minden kérdésben konszenzusra jutott.